Кюфтета в сос фрикасе

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Кюфтета в сос фрикасе
Снимка: Мария Симова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Поднесете топло и с много хляб, защото всеки ще иска да си отопи чинийката докрай"

Необходими Продукти

  • за кюфтетата
  • кайма - 500 г смес
  • яйца - 1 бр.
  • лук - 1 глава по - малка
  • магданоз - 3 с.л. нарязан
  • ориз - 3 с.л.
  • чубрица - на вкус
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • брашно - за овалване
  • за бульона
  • моркови - 1 бр.
  • целина - малко парче корен
  • сол - 0. 5 ч.л.
  • за соса
  • масло - 70 г
  • брашно - 4 с.л.
  • жълтъци - 4 бр.
  • кисело мляко - 400 г
  • лимонов сок - от 1/2 лимон
  • черен пипер - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За кюфтетата нарежете лука на ситно и го добавете към каймата заедно с яйцето, магданоза, черния пипер, чубрицата и ако е нужно посолете на вкус.

Замесете добре каймата и добавете измития ориз, отново замесете. Оформете кюфтета с големина по ваше усмотрение и ги оваляйте в брашното едно по едно.

За бульона в по-дълбока тенджера налейте вода, поставете я на котлона и настържете в нея моркова и корена от целина, посолете и оставете да заври.

В заврелия бульон поставете кюфтетата и нека да поврят на слаб огън докато изплуват на повърхността, с решетъчна лъжица ги извадете.

В тава с капак разтопете маслото и добавете брашното, запържете до златисто. С черпак добавяйте от бульона до желаната гъстота до гладка хомогенна каша.

Отделно разбийте жълтъците, добавете лимоновия сок и киселото мляко и разбийте добре.

Добавете сместа внимателно към бульона, прибавете кюфтетата и след като заври поръсете с черен пипер и премахнете от огъня. Сервирайте топло, като поръсите с магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: