Начин на приготвяне
В купа се омесва добре каймата с ориза, яйцето и подправките и се слага в камерата да се стегне малко, за по лесно оформяне на кюфтета.
В тенджера се загрява олиото и в него се запържва брашното.
При непрекъснато разбъркване с бъркалката се налива студената вода. Посолява се на вкус, поръсва се с черен пипер, ако използвате пикантина за супа, тук е моментът да я сложите.
Оставя се да заври, като се разбърква на няколко пъти.
През това време се вади каймата от камерата и от нея се оформят кюфтета.
По-лесно става, ако ръцете се топят във вода, в която сме сложили 1 с.л. оцет. Могат да се оформят както кръгли така и леко издължени, като по-къси и дебели кебапчета.
Овалват се в брашно и се пускат леко в заврелия сос, като предварително се намалява температурата на котлона. Оставят се да къкрят спокойно около 20 минути или до пълната им готовност.
Сваля се от огъня и се оставя леко да изстине и се застройва.
В купа се разбиват яйцето, киселото мляко и лимоновия сок. И постепенно се прибавя черпак по черпак от соса на кюфтета до напълването на купата. След това, при непрекъснато бъркане, застройката се излива при кюфтетата.
Така е по наш вкус, ако ви е кисело, намалявате количеството или на лимоновия сок или на киселото мляко. Може и да сложете вместо цяло яйце само жълтъка.
При поднасяне порциите се поръсват със ситно нарязания див чесън (левурда), който придава неповторим аромат на това ястие!
Ако рецептата ти харесва, опитай непременно и рецептите ни за пиле фрикасе, тези страхотни кюфтета по чирпански или тези разкошни кюфтета в доматен сос.