Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Кайма»Кюфтета»Кюфтета фрикасе с аромат на левурда

Кюфтета фрикасе с аромат на левурда

ПетяПетя
Готвач
1281k2788193
Кюфтета фрикасе с аромат на левурда
Снимка: Петя
1 / 2
04/05/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"С нежен аромат, който гали сетивата и обещава да ви плени с вкус - непременно опитайте"

Необходими Продукти

  • За кюфтетата
  • кайма - 500 г
  • ориз - 1 к.ч., полусварен
  • яйца - 1 брой
  • черен пипер - 1 щипка
  • сол - на вкус
  • оцет - 1 с.л. за оформянето им
  • брашно - за овалване на кюфтетата
  • За фрикасето
  • олио - 5 с.л.
  • брашно - 1 - 2 с.л.
  • студена вода - 500 мл
  • яйца - 1 брой
  • кисело мляко - 200 г
  • лимонов сок - сок от половин лимон
  • черен пипер - 1 щипка
  • левурда - 6 - 7 стръка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се омесва добре каймата с ориза, яйцето и подправките и се слага в камерата да се стегне малко, за по лесно оформяне на кюфтета.

В тенджера се загрява олиото и в него се запържва брашното.

При непрекъснато разбъркване с бъркалката се налива студената вода. Посолява се на вкус, поръсва се с черен пипер, ако използвате пикантина за супа, тук е моментът да я сложите.

Оставя се да заври, като се разбърква на няколко пъти.

През това време се вади каймата от камерата и от нея се оформят кюфтета.

По-лесно става, ако ръцете се топят във вода, в която сме сложили 1 с.л. оцет. Могат да се оформят както кръгли така и леко издължени, като по-къси и дебели кебапчета.

Овалват се в брашно и се пускат леко в заврелия сос, като предварително се намалява температурата на котлона. Оставят се да къкрят спокойно около 20 минути или до пълната им готовност.

Сваля се от огъня и се оставя леко да изстине и се застройва.

В купа се разбиват яйцето, киселото мляко и лимоновия сок. И постепенно се прибавя черпак по черпак от соса на кюфтета до напълването на купата. След това, при непрекъснато бъркане, застройката се излива при кюфтетата.

Така е по наш вкус, ако ви е кисело, намалявате количеството или на лимоновия сок или на киселото мляко. Може и да сложете вместо цяло яйце само жълтъка.

При поднасяне порциите се поръсват със ситно нарязания див чесън (левурда), който придава неповторим аромат на това ястие!

Да ви е вкусно !

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: