Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Еклери»Домашни еклерчета с карамелена глазура

Домашни еклерчета с карамелена глазура

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9501
Домашни еклерчета с карамелена глазура3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
25
"Опасно вкусни еклерчета, които водят до пристрастяване"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • вода - 200 мл
  • олио - 100 мл
  • захар - 2 с.л.
  • брашно - 200 г
  • яйца - 4 бр.
  • сол - 2 щипки
  • ванилия - 1 прахче
  • за крема
  • прясно мляко - 600 мл
  • захар - 5 с.л.
  • брашно - 60 г
  • яйца - 2 бр
  • ванилия - 2 бр
  • масло - 30 г
  • за глазурата
  • пудра захар - 5 с.л.
  • вода - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 120 мл
  • пудра захар - 1 с.л.
  • бадеми - 1 с.л. смлени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяне на тестото:

Сложете в съд с незалепващо покритие на огъня водата и олиото. Прибавете захарта и солта и щом заври, сипете отведнъж брашното, което е предварително пресято с ванилията. Бъркайте непрекъснато, докато се събере на топка и тестото започне да се отлепва от стената на съда.

Оставете сместа да поизстине за 10-на минути или до топло усещане на ръката. Прибавете едно по едно 4-те яйца, като след всяко разбърквайте много добре. Трябва да получите гладко и лепкаво тесто, което се повдига тежко.

Застелете готварска хартия в тавата от фурната. Тестото поставете в пош и шприцовайте еклерчета с дължина 6 см и широки около 1. 5 см, подреждайки ги на разстояние едно от друго. Можете да ги направите с кръгла форма, като с чаена лъжичка оформите топчета с големина на орех.

Загрейте фурната на 180 градуса. Сложете еклерите да се пекат, като след 10 минути намалете на 160 градуса. Изпечете ги за 30 минути до получаване на златист загар. Аз пекох с вентилация. След като изключите фурната, оставете еклерите вътре 15-на минути и после ги извадете.

Приготвяне на крема:

Размийте брашното с малко прясно мляко, като постепенно добавете още една чаша. Останалото мляко загрейте на огъня със захарта и бъркайте до разтопяване на захарта. Разбийте с вилица двете яйца много добре и смесете с брашното.

Сипете сместа в тенджерата при горещото мляко и сварете гладък крем, при непрекъснато разбъркване. Ароматизирайте с ванилията и като започне тежко да пада от лопатката, изключете котлона. Докато е горещ, добавете маслото и разбъркайте да се разтопи. Покрийте крема с кърпа и оставете да се поохлади.

Напълнете еклерите с крем с помощта на пош с остър накрайник, като ги пробиете от единия край. Ако ви е по-лесно, може да ги срежете странично с остър нож и с лъжичка да сложите крем.

Приготвяне на глазурата:

Сложете на огъня в малък съд да се карамелизира 5-6 с.л. пудра захар и 1 ч.л. вода. Бъркайте до разтопяване на захарта. Като получите гладък карамел, прибавете една кафена чаша прясно мляко и още една непълна лъжица пудра захар. Бъркайте непрекъснато на по-тих огън до гладкост.

Ако млякото изври и ви се стори гъсто, капне още малко мляко. Бъркайте и щом се разтопи сместа, трябва да получите карамелена глазура по-гъста от боза. С четка намажете бързо еклерите, докато глазурата е гореща. Поръсих с малко смлени бадемови ядки. Това е по желание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: