Начин на приготвяне
Белтъците и жълтъците се разделят. Захарта се дели на равни части. Първо се разбиват жълтъците с половината захар. В друга купа се разбиват белтъците с другата захар.
С дървена лъжица се смесват, като се прибавят белтъците върху жълтъчената смес. Изсипва се брашното и се бърка до хомогенизиране на сместа. Не се добавя бакпулвер!
В правоъгълна тава, която е намазнена с олио и поръсена с брашно, се изсипва сместа и се пече на 170 градуса до суха клечка. Тавата се обръща върху хартия и върху дъното ѝ се поставя мокра хавлия. Оставя се да изстине напълно и леко с побутване се изважда блатът от тавата.
Докато се чака блатът да изстине, се приготвя сиропът. Всички съставки се смесват в купа и се разбърква до разтапянето на захарта. Блатът се разрязва на две половини.
Едната се поставя в поднос и се сиропира с половината от сиропа. Идва време да се разбие сметаната. Предварително разрежете прасковите, нектарините и банана на парченца. Шоколадът трябва да е на стайна температура.
Разбива се сметаната със захарта. Отделят се 3 с.л. от нея за украсата. Останалата сметана се дели на две. В едната чат се слага шоколадът за пълнежа и се доразбива. В другата се поставят нарязаните праскови, банани и нектарини.
Върху сиропирания блат се слага първо сметаната с плодовете. Заглажда се равномерно. Поставя се шоколадовата сметана. Върху тях се поставя втори блат и пак се сиропира с останалия сироп.
Течният шоколад за глазурата се разпределя с шпатула по сладкиша. Пастите се разрязват на порции и се украсяват по желание. Престояват 2-3 часа в хладилник.