Начин на приготвяне
Нарежете плодовете на филийки с дебелина 1/2 см., без да ги белите. Поръсете с лимоновия сок, за да не потъмняват.
В широк тиган с незалепващо покритие разтопете маслото и посипете равномерно захарта с щипката сол.
Щом захарта се разтопи и започнат да излизат мехурчета сложете парченцата плодове на един пласт, ако е възможно.
Изчакайте да се карамелизират и разтърсете тигана или обърнете бързо с щипка всяко парче, за да се карамелизира и от другата страна.
Оставете така на най-ниската степен на котлона или отстранете от него. Включете фурната да загрее до 180 градуса без вентилатор.
Заемете се с тестото, като разбиете на пухкав крем маслото с пудрата захар. Добавете яйцата едно по едно разбивайки и накрая пресейте брашното с бакпулвера към сместа, разбърквайки ръчно или продължавайки с миксера, но на бавна скорост и за кратко.
Получената хомогенна смес сипете в тавичка с диаметър 24-25 см., покрита с хартия за печене, и заравнете на тънък пласт.
Отгоре подредете карамелизираните плодове и посипете с остатъчния гъст карамелен сос. Печете в загрятата вече фурна около 15-20 минути или до златист загар и суха клечка.
Когато готовия плодов сладкиш изстине, поръсете с пудра захар.
Плодовата пита с карамелизирани плодове е много вкусна.