Начин на приготвяне
Измиваме плодовете и махаме дръжките (не ги изхвърляйте). Почистваме вишните от костилките, с помощта на безопасна игла, фиба или както ви е удобно (аз използвах машинка за целта). Костилките почистваме върху съда, в който ще ги варим, за да запазим сока им.
Не се притеснявайте, ако при почистването на костилките нарушите целостта на вишните.
Почистените вишни заливаме с водата и слагаме на котлона да заврят около 30 минути на среден огън до пълното им омекване. След което прецеждаме сиропа през цедка или пък през тензух.
Към получения плодов сироп добавяме захарта и отново връщаме на котлона. Разбъркваме сиропа, докато захарта се разтопи и го оставяме да поври още 4-5 минути. След като се посгъсти, отстраняваме от котлона и го оставяме да отпочине за 30 минути.
Пълним готовия сироп в бутилки. При мен излязоха 10 малки шишенца. За да имам разнообразие от аромати, реших във всяко от тях да добавя по нотка ухание. В четирите сложих по листенце индрише, в другите три разделих прахчето ванилия, а в останалите три по пръчица канела. Стерилизираме 5 минути.
Готовият сироп от вишни е концентрат, което позволява да го разреждаме по свой вкус с желаното от вас количество вода.
* Не изхвърляйте дръжките на вишните (Primus cerasus L.), запазете ги и ги изсушете на прохладно и сенчесто място. Тяхното действие е сърдечноукрепващо и пичкочогонно . Прилагат се при трудно уриниране, камъни в бъбреците и пикочния мехур.
Коментари