Начин на приготвяне
В голяма купа смесваме предварително настърганата тиква, стафидите, портокаловите корички, канелата, кристалната и ваниловата захар. Разбъркваме добре.
Прехвърляме сместа в голям тиган и задушаваме на умерен огън за около 10 минути, докато се изпари течността и тиквата омекне.
Отстраняваме от котлона и оставяме да се охлади. Намазваме дъното на голяма тава с маслото и подреждаме няколко кори, като между всяка слагаме по малко олио.
Разпределяме сместа върху корите и продължаваме да подреждаме корите, като между всяка слагаме олио. Най-накрая отгоре поръсваме с настъргани ядки по избор.
Лично аз избрах да поръся празничния тиквеник с орехи.
Нарязваме тиквеника на ромбчета или квадратчета и печем в предварително загрята фурна на 180°C за около 30-40 минути, докато придобие златиста коричка.
Много вкусен и бърз тиквеник от старите тефтери. Опитайте тази класическа рецепта за тиквеник и няма да съжалявате!
Почерпете вашите гости и да ви е сладко с този апетитен домашен тиквеник от старите тефтери!