Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Курабийки»Курабийки от старите тефтери

Курабийки от старите тефтери

Курабийки от старите тефтери
Снимка: Шеф Желязков - Жечо Танев
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
130 мин.
Порции
8
"Който има стар тефтер от баба или мама, знае..."

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр. + 2 жълтъка за намазване
  • мас - 1 ч.ч. разтопена
  • олио - 1/4 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • кристална захар - 2 ч.ч.
  • амонячна сода - 2 пакетчета
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • ванилия - 2 пакетчета
  • лимонова кора - на 1 лимон
  • брашно - 1 кг
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма купа разбивате четирите яйца, добавяте захарта и отново разбивате до пълното ѝ разтваряне.

След това добавяте разтопената мас и олио, киселото мляко, в което сте погасили амоняка и содения прах. Добавяте ванилиите и настърганата лимонова кора, започвате да добавяте постепенно и брашното.

При непрекъснато бъркане най-напред с дървена шпатула, а след сгъстяване и с ръцете, замесвате меко тесто, което не трябва да бъде с хлебна текстура.

След омесването го слагате в хладилник за малко, за да стегне маста.

После го вадите от хладилника, делите го на еднакви по големина топки и всяка от тях върху дъска за точене (кръг) разточвате на кора с дебелина около 1 см.

Желателно е останалото тесто винаги да стои на студено, най-добре в хладилник.

От така разточените кори с формички за сладки или с чаша изрязвате фигурки, които поставяте в намаслена тава, като оставяте между тях малко разстояние, за да не се слепят една за друга при печенето.

Отгоре ги намазвате с разбитите жълтъци. Печете курабийките в предварително загрята на 200 градуса фурна до златисто.

Ако вашата е с вентилатор, може да включите тази ѝ функция и така да изпечете две тави наведнъж.

Курабийките от старите тефтери са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: