Начин на приготвяне
В голяма купа разбивате четирите яйца, добавяте захарта и отново разбивате до пълното ѝ разтваряне.
След това добавяте разтопената мас и олио, киселото мляко, в което сте погасили амоняка и содения прах. Добавяте ванилиите и настърганата лимонова кора, започвате да добавяте постепенно и брашното.
При непрекъснато бъркане най-напред с дървена шпатула, а след сгъстяване и с ръцете, замесвате меко тесто, което не трябва да бъде с хлебна текстура.
След омесването го слагате в хладилник за малко, за да стегне маста.
После го вадите от хладилника, делите го на еднакви по големина топки и всяка от тях върху дъска за точене (кръг) разточвате на кора с дебелина около 1 см.
Желателно е останалото тесто винаги да стои на студено, най-добре в хладилник.
От така разточените кори с формички за сладки или с чаша изрязвате фигурки, които поставяте в намаслена тава, като оставяте между тях малко разстояние, за да не се слепят една за друга при печенето.
Отгоре ги намазвате с разбитите жълтъци. Печете курабийките в предварително загрята на 200 градуса фурна до златисто.
Ако вашата е с вентилатор, може да включите тази ѝ функция и така да изпечете две тави наведнъж.
Курабийките от старите тефтери са готови.