Начин на приготвяне
Фурна - 160 градуса.
Работим с две тортени форми с ринг с диаметър 20 см. Трябва да са намаслени и покрити с хартия за печене.
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Ако са студени, се покриват с фолио и се оставят на стайна температура за около 30 мин.
Приготвя се горещо кафе и в него се разбърква какаото. Оставя се настрана, за да се охлади до стайна температура.
В купа се пресяват брашното, бакпулверът и содата.
В купата на миксера се разбива маслото и захарта до побеляване. Добавят се жълтъците, ванилията, солта и се разбиват за около 2-3 мин.
На три пъти се добавя брашното, а какаото на два пъти, като се завършва с брашно на бавна скорост на миксера.
Тестото се измерва на кантарче, дели се на две и се разпределя във формите за печене. Сместа се изсипва, заглажда се и се оставя настрана.
В купата на миксера или с ръчен такъв разпенват белтъците, добавят се капките лимонов сок и на порции захарта. Разбива се на висока скорост до много стегнат крем - меренг. Разделя се на две и се изсипва във всяка форма, около 112-115 г във всяка. Заглажда се с обратна лъжица.
Пече се на 160 градуса 28-35 мин. в зависимост от фурната. При мен печенето беше около 30 мин. Проверява се с дълго шишче по средата на сладкиша. Слоевете на целувката трябва да бъдат с много приятен светло кафеникав цвят, отгоре да са твърди, а отвътре да бъдат меки. Изважда се от фурната и се оставя до пълно охлаждане.
Пълнеж:
Сметаната се разбива със захарта до твърди върхове. Добавя се и ванилията. С добавянето на ванилията тя се превръща в така наречения крем Шантили.
След като сладкишът е напълно охладен, с остро ножче се минава по края на формите, за да се освободят. Внимателно се откопчава рингът и се обръщат върху решетка. Отстранява се хартията и обратно се обръщат върху подходяща тортена чиния.
Сметаната изцяло се изсипва върху един от блатовете, заглажда се само отгоре без страните, подреждат се на случаен принцип малините и се похлупва с другия блат. Леко се притиска.
Отгоре може да се посипе с малко пудра захар и да се поставят стружки от черен шоколад. За да не се овлажнява целувчената торта, сметаната се поставя преди сервиране.
Тортата Шоколадова целувка с малини е готова.
Източник: joyofbaking
Забележка: Уникално вкусна торта! Всеки блат е с прекрасен вкус на шоколад и масло, и гарниран със свежи плодове и лек крем Шантили. Тортата може да се приготви и с друг вид дребни пресни плодове. Блатовете могат да се приготвят и няколко дни предварително и да бъдат добре опаковани във фолио и съхраняване в хладилник.
Коментари