Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Салата Хорта

Салата Хорта

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1125k
Салата Хорта1 / 2
19/06/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4-6

Необходими Продукти

  • зеленолистни зеленчуци - 2 - 3 кг по ваш избор (щир, листа от цвекло, спанак, глухарче и т.н.)
  • оцет - 1 ч.ч.
  • вода
  • сол - 1 с.л.
  • зехтин - 3 - 4 с.л. студено пресован
  • лимонов сок - на вкус
  • чесън - 3 скилидки
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изберете каквито и да е зеленолистни зеленчуци направо с твърдите стебла. Измийте ги добре под течаща вода и ги накиснете в разтвор от вода и оцета за 30 минути или повече. Накисването е с цел да се утаят всякакви нечистотии и кал по дъното на тенджерата.

Изплакнете още веднъж в гевгир зелените дарове. Сложете вода в голяма тенджера да заври и разбъркайте с 1 с.л. сол.

Сипете зеленолистните в нея, разбъркайте за кратко и варете под капак до пълното омекване на дръжките и стеблата (до 20 минути). Котлонът не трябва да се силен.

След това добре отцедете сварените листа и ги прехвърлете в чиния или купа. Овкусете със зехтин, лимонов сок на вкус и малко сол и черен пипер. Скълцаният чесън е по желание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
55
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

кейл
кейл
Най-добрата храна
Всеки ден си я похапвам като ми служи за основно ястие съпроводено с Тофу.
В отлично здрсве съм и с чиста съвест/Веган съм/.
12.01.2015 18:38
1