Начин на приготвяне
За крутоните налейте зехтина в тиган, добавете смачканата скилидка чесън и запържете за кратко, колкото да си пусне аромата. След това се скилидката се изважда и се пускат кубчетата хляб. Разбъркват се периодично, докато се зачервят от всички страни. Изваждат се в чиния.
В същата мазнина се прехвърлете бекона, нарязан на лентички или кубчета. Запържете бекона до златисто, при периодично разбъркване. Прехвърлете при крутоните.
Накрая нарежете лука на едро и го запържете в същия съд на слаб огън.
В купа смесете горчицата с оцета, зехтина, сол и пипер на вкус. Разбъркайте добре. Добавете запържения лук.
Поширайте яйцата едно по едно в дълбок тиган или тенджерка. Налейте съда с вода (около 5 см.), която трябва да къкри, но не и да ври. Добавете 1 ч.л. сол и 1 с.л. оцет на литър вода. Счупете от ниско едно яйце внимателно в черпак и след това постепенно го пуснете във врящата вода, варете на слаб огън като леко с дървена лъжица завихряте водата.
Ако обичате по-рохки яйца, ги варете за около 3 минути, ако ги предпочитате по-твърди, ги варете поне 5 минути. Когато се забули хубаво, с помощта на решетъчна лъжица го извадете и леко го отцедете. Прехвърлете ги в купа със студена вода, за да се стопира готвенето и продължете с останалите яйца.
Измийте, подсушете и накълцайте салатата.
Овкусете зелената салата с винегрета, добавете лука и разпределете я в чинии. Всяка порция поръсете с крутоните и бекона. Сложете върху всяка порция по едно поширано яйце и сервирайте лионската салата.
Воала! Добър апетит!