Начин на приготвяне
Приготвям този домашен чили сос всяко лято и имам от него за цяла година. Лесен, икономичен и много лют.
За рецептата ползвам домашно произведени ситни червени люти чушлета, които предварително изсушавам върху тавичка с оризова хартия на студено, хладно място и на сянка, за да запазят цвета си по-дълго.
Предварително изсушените люти чушлета почиствам от дръжките, смесвам със зехтина и едрата морска сол в стъклено бурканче с капак и разбърквам интензивно. Имайте предвид, че морската сол няма да се разтвори напълно в зехтина, а само ще го овкуси постепенно. По желание може да прибавите рибено масло на вкус, придава много приятен рибен аромат и овкусява допълнително соса.
Прибирам сместа в хладилника и след няколко дни лютите чушлета са си отпуснали в зехтина аромата и лютия вкус. Хубаво е от време на време да го разбърквате, за да ускорите процеса.
Държи се в хладилника и не се разваля цяла година и повече (досега не ми се е случвало да се развали или да промени вкусовите си качества), само вкусът му става по-наситен и интензивен. Когато ви привърши, може да добавяте още зехтин, за да имате за по-дълго време.
Преди употреба го извадете за 5 минути на стайна температура, защото на студено в хладилника зехтинът леко замръзва и се стяга.
Подходящ е за подправяне на ястия с всякакви меса, за постни ястия, за различни сосове, за супи, паста, риби, дори намазан върху препечена филийка е уникално вкусен.
Домашният чили сос със зехтин е готов.