Начин на приготвяне
Във 500 мл вряща вода оставяме за десетина минути почистената и измита бакла докато омекне шушулката.
Прибавяме нарязания на ситно лук и чесън, грах, ориз, брашно, още 300 мл вода и 1 с.л. зехтин или олио. Оризът не се мие предварително, за да се запази полезното нишесте.
Намаляваме температурата и варим още десетина минути, като бъркаме, за да не залепне ориза. Прибавяме джанките и варим още десет минути. Добавяме черен пипер и сол на вкус.
След това изключваме котлона и оставяме още пет минути със затворен капак, за да поеме максимално оризът от водата. Желателно е преди сервиране да отстраним костилките от разварените джанки.
За крутоните - в тиган нагорещяваме останалото олио, прибавяме нарязаните на кубчета филии сух хляб с наситнения копър и чубрица, по желание добавяме още чесън.