Начин на приготвяне
За да съхраним червените плодове е най добре намачкването им със захар. Избираме здрави и пресни плодове.
Измиваме ги под течаща вода и след това ги изплакваме с преварена. Ягодите поставяме на кърпа да се изцедят. В съд поставяме равно количество захар и плод. Намачкваме с ръце.
Получава се хомогенна смес. Стерилизираме буркан и пълним със сместа, като оставяме един свободен сантиметър до края на гърлото.
Затваряме с полиетиленова капачка и ги оставяме в хладилника за една нощ. След 24 часа отваряме и засипваме сместа със захар до ръба на буркана.
Буркана оставяме на тъмно място, с температура не по-висока от 10-12 градуса. По този начин плодовете ще запазят всички витамини чак до пролетта.