Начин на приготвяне
Изсипете семената от нар в голяма тенджера и добавете захарта с водата. Ако искате вашият сироп да е малко по-силен като вкус, можете да добавите и сока от един лимон на този етап.
Загрейте сместа на средно силен огън, като разбърквате от време на време, докато захарта се разтвори напълно.
Намалете топлината до средно ниска и оставете да къкри сиропа за около 30-45 минути, или докато се сгъсти и намали наполовина. Не забравяйте да разбърквате сиропа регулярно през това време, за да не загори.
След като сиропът се сгъсти по ваш вкус, отстранете го от котлона и го оставете да се охлади за няколко минути.
Прецедете домашния сироп от нар през сито с фина мрежа, за да отстраните пулпа или семената.
Прехвърлете сиропа в стерилизиран стъклен буркан или бутилка и го съхранявайте в хладилник.
Вашият домашен сироп от нар вече е готов за употреба! Можете да го използвате за подслаждане на чай или кафе, да овкусите с него палачинки или гофрети, или да го добавите към свежи коктейли.