Начин на приготвяне
Затопляме леко прясното мляко и водата. Смесваме заедно със захар (1/2 ч.л.), сол (1 ч.л.), суха мая (2 ч.л.) , разбито яйце (1 бр.) и олио (2 с.л.).
Разбъркваме и прибавяме поетапно брашно (приблизително 450 г), докато получим малко по- гъсто от боза тесто (по преценка, може да ръснем още брашно).
Завиваме съда, в който е тестото с кухненска кърпа и оставяме да втаса в топла стая (35-45 минути). Съда трябва да е по-голям, за да може тестото да втаса.
Когато е готово тесто, загряваме добре гофретник. С черпак гребваме от втасалото тесто, сипваме в гофретника и изпичаме.
Готовите изпечени от двете страни закуски още горещи, намазваме с меко краве масло и слагаме една върху друга да се запазят топли и мекички.
Сервираме с катък и айрян.