Начин на приготвяне
Сипете млякото в подходящ съд за варене. Сложете съда на водна баня и варете млякото в продължение на 2 часа.
След това го охладете, докато стане леко топло. Отделно смесете солта, киселото мляко, маята и малко прясно мляко.
Хубаво разбъркайте, докато солта се разтопи. Сипете сместа при свареното топличко мляко и разбъркайте хубаво с дървена лъжица, като добавите и натрошеното сирене.
Добре разбъркайте. Домашният катък може да се получи и без да прибавяте сирене. Похлупете тенджерата с капак и оставете да престои за 12 часа.
На следващия ден сместа се е сгъстила и трябва да я разбъркайте. Прехвърлете я в тензух и оставете хубаво да се отцеди в завързания тензух.
Отцедения катък се съхранява на хладно преди да се консумира.
Коментари
Млякото напр. 5 l се сварява /овче, краве или козе/ и след охлаждане до 36-38 градуса се смесва с около 500-600 g натрошено сирене и се покрива с покривало. Разбърква се през няколко часа и след около 24 часа е готово заквасено - наподобява заквасено кисело мляко. Прецежда се, овкусява се със сол и си постявя в буркани, като периодично се премахва саламура, ако се появи в рамките на ден-два. Съхранява се в хладилника, като в горната част се поставя фолио за да не хваща коричка.