Начин на приготвяне
Сварявам ориза във вода в съотношение 3/1. 10 минути преди да го отстраня от котлона, прибавям 3 с.л. от маслото. Оставям го настрана, за да изстине.
Настъргвам сиренето на едро ренде, смесвам го с изварата и прибавям към тях ориза. Разбърквам ги и плънката е готова. В подходяща тава намазвам дъното с олиото.
Подреждам първо две кори, които леко намачквам и оформям в кръг /според тавата/. След това разпределям равномерно от сместа.
Следва един брой кора. Върху нея подреждам парченца от маслото с големина на лешник /през 3-4 кори/.
Продължаваме да редуваме по кора и плънка, докато завършим с две кори за покриване.
Нарязваме я на квадрати. Разбиваме яйцата с миксер и към тях добавяме газираната вода.
Заливаме баницата и изчаквам да поеме от течността. Пека в умерена фурна на 180 градуса, покрита с фолио. 10 минути преди да я извадя, махам фолиото, за да хване коричка.
Намазвам я с масло и веднага я обръщам върху две купи, за да остане пухкава и сочна.
Баницата става въздушна и мека.