Начин на приготвяне
В 100 мл хладка вода се разбърква натрошена мая със захарта и 1 с. л. брашно. Оставя се да шупне за 5-10 минути.
Сипваме брашното в тава и оформяме кладенче, добавя се сметана, олио, сол, белтъкът, а жълтъкът е за намазване.
Налива се останалата вода и шупналата мая, замесваме меко тесто и оставяме за 30-35 минути да втаса покрито с кърпа.
Тестото е уникално и се работи с него много лесно, пухкаво и мекичко е. Разделя се на еднакви топчета с големина на едра кайсия.
С чашка с равно дъно потопена в брашно се притиска в средата, за да се оформи отвор, и с пръсти се притиска към дъното да се изравни. Получава се като кошничка и нареждаме върху хартия за печене.
В купа се смесва натрошено прясно сирене, пармезан и настърган кашкавал. Взема се малко от сместа и се оформя на топче, което се поставя в средата на питките.
Намазват се с разбит жълтък с 1 с. л. олио и поръсваме сирената с маково семе.
Печем пълнените хлебчета в загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за 20 минути, намалява се на 160 без вентилатор за още 5 минути и готово. Тестото е от турска рецепта за пиде и е прекрасно!
Пълнените питки с прясно сирене, кашкавал и пармезан са готови.
Коментари