Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнени хлебчета»Пълнени питки с прясно сирене, кашкавал и пармезан

Пълнени питки с прясно сирене, кашкавал и пармезан

Пълнени питки с прясно сирене, кашкавал и пармезан
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
75 мин.
Порции
10
"Пухкавелки с много сирена, които са толкова вкусно приготвени, че изчезват за секунди"

Необходими Продукти

  • мая - 20 г
  • вода - 300 мл хладка
  • олио - 2 с.л.
  • сол - 1 равна ч.л.
  • захар - 1 бучка кафява
  • заквасена сметана - 2 с.л.
  • яйцa - 1 бр.
  • брашно - 600 г
  • плънка
  • кашкавал - 40 г
  • пармезан - 2 с.л.
  • овче сирене - 100 г домашно
  • маково семе - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В 100 мл хладка вода се разбърква натрошена мая със захарта и 1 с. л. брашно. Оставя се да шупне за 5-10 минути.

Сипваме брашното в тава и оформяме кладенче, добавя се сметана, олио, сол, белтъкът, а жълтъкът е за намазване.

Налива се останалата вода и шупналата мая, замесваме меко тесто и оставяме за 30-35 минути да втаса покрито с кърпа.

Тестото е уникално и се работи с него много лесно, пухкаво и мекичко е. Разделя се на еднакви топчета с големина на едра кайсия.

С чашка с равно дъно потопена в брашно се притиска в средата, за да се оформи отвор, и с пръсти се притиска към дъното да се изравни. Получава се като кошничка и нареждаме върху хартия за печене.

В купа се смесва натрошено прясно сирене, пармезан и настърган кашкавал. Взема се малко от сместа и се оформя на топче, което се поставя в средата на питките.

Намазват се с разбит жълтък с 1 с. л. олио и поръсваме сирената с маково семе.

Печем пълнените хлебчета в загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за 20 минути, намалява се на 160 без вентилатор за още 5 минути и готово. Тестото е от турска рецепта за пиде и е прекрасно!

Пълнените питки с прясно сирене, кашкавал и пармезан са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
Толкова са вкусни ,че не мога да спра да ги ям :)))))))
14.07.2017 11:52