Начин на приготвяне
Разтворете маята и захарта в леко затопленото мляко. Покрийте съда с кърпа и оставете да шупне за около 10 минути.
Пресейте брашното в купа и направете кладенче, в което сипете зехтина и шупналата мая. Размесете с пръсти и щом тестото започне да се отделя от стените на съда, го прехвърлете на набрашнен плот и омесете гладко и еластично тесто. По време на този процес си вкарайте и солта в тестото. Така по-лесно и бързо ще се активира маята.
Щом сте постигнали нужната гладкост и еластичност, приберете в купата, покрийте и оставете на топло да втаса за 1 час или докато удвои обема си.
Разделете бухналото тесто на 5-6 части и всяка разточвайте на малка, не много тънка кора. Върху нея разпределяйте от ароматния пармезан- настърган или на прах. Завивайте на рулце и после на охлюв или каквато форма желаете да продадете на вашите питки.
Подредете питките в тавичката на фурната, намазнена или покрита с хартия за печене, на разстояние една от друга. Намажете ги със зехтин и оставете за 30-40 минути да увеличат обема си и станат пухкави.
Загрейте фурната до 180 градуса, а преди да пъхнете хлебчетата, ги намажете леко с водичка, използвайте силиконова четка, за да не се упражнява натиск върху тестото. Накрая поръсете с ядките и семената* (слънчогледово семе, тиквено семе, черен сусам, кедрови ядки).
Печете 35 минути, като накрая може да увеличите градусите до 200, за да се получи хубав загар.
След като извадите от фурната, покрийте вашите малки питки с пармезан и семена с кърпа за 10 минути. Ще поомекнат, но коричката се запазва хрупкава и много вкусна.
Добър апетит.