Начин на приготвяне
В купа нарежете студеното масло на тънки резени и добавете брашното, захарта, настърганата лимонова кора, бакпулвера, млякото и жълтъците, замесете гладко тесто.
Разделете тестото на две равни части, увийте ги поотделно в стреч фолио и ги поставете в хладилник за 2 часа да престоят.
През това време си направете плънката, като почистените от корите ябълки нарежете на тънки филийки.
Поставете ги в тенджера, залейте ги с лимоновия сок, добавете захарта, ванилията и разбъркайте внимателно. Поставете тенджерата на котлона и задушете плънката за около 5 минути на слаб огън.
Свалете тенджерата от огъня, добавете стафидите и канелата и разбъркайте внимателно.
Загрейте фурната на 180 градуса.
Постелете правоъгълна тава с хартия за печене, разстелете едната част от тесто върху нея на кора и поставете тавата в нея и запечете за 10 минути кората до полуготовност.
Намажете я със сладкото и поръсете с половината количество орехи. Върху тях разстелете равномерно поохладената ябълкова плънка и поръсете останалите орехи върху нея.
С ренде настържете втората половина тесто върху сладкиша равномерно. Поставете тавата отново във фурната и допечете сладкиша за още 40 минути.
Извадете изпечения ябълков сладкиш, поставете го заедно с хартията върху скара да се охлади напълно. Нарежете го на квадрати и обилно поръсете с пудра захар.
Ретро сладкишът Ябълкови квадрати е готов.