Начин на приготвяне
Разбиват се яйцата със захарта, докато се разтопи. Добавете олио, а в киселото мляко се разбърква сода за хляб да шупне и сипете в яйчената смес.
Налива се прясно мляко и накрая ванилията, брашно и пресято какао с бакпулвера. Разбърква се като кексова смес.
Сипете в широка тава върху хартия за печене /моята е от стара печка раховец/ и печете блата в загрята фурна 180°C до суха клечка.
Извадете и охладете на решетка.
Изрежете всички краища, изрезките натрошете и смесете с натрошени пълнозърнести бисквити, за да ви стигне за овалване.
В съд сипете студено прясно мляко и крем за торти на прах. С миксер се разбива за 3 минути да сгъсти, после прибавете заквасена сметана и 2-3 с.л. кондензирано мляко - това е.
Срежете блата през средата на два правоъгълника, всеки сиропирайте леко с четка и намажете с крем, отгоре сложете втората половина. Така се прави и с останалата част от блата.
Нарежете на малки квадрати и всеки се измазва с малко крем от всички страни. Оваляйте в натрошените изрезки и бисквити, притиснете с пръсти да полепне по сочния шоколадов сладкиш, и наредете в чиния.
Разтопете шоколад и малко масло и намажете сиропирания сладкиш отгоре. Декорират се с кокосови стърготини и сушени плодове меките пастички.
Оставете една нощ да стегнат в хладилника и почерпете приятели с шоколадови квадрати с брашно от спелта!
Да ви е сладко!