Начин на приготвяне
За белия блат:
Трите белтъка се разбиват на сняг и към тях се добавя 1 ч.ч. захар. Захарта се добавя постепенно. След това с дървена лопатка се прибавя брашното и се разбърква. Не се бърка с миксер, защото може да спаднат белтъците.
Останалите блатове:
В голям съд се разбиват 4-те яйца. Прибавя се захарта, след това лимонадата и олиото.
Брашното, бакпулверът и ванилията се пресяват и се добавят към сместа с лимонадата. Разбива се до хомогенизиране на сместа.
Тази смес се разделя на две. В едната се добавят 2 с.л. какао и се разбива добре.
Формата, в която ще се пече кексът, се намазнява и набрашнява. Изсипва се жълтата смес. Отгоре се поръсва с какао добре, така че да няма останала част, без да е поръсена.
По средата се изсипва бялата (белтъчна) смес. Отново се покрива с какао.
Най-отгоре е кафявият блат. Може да се разменят кафявият и жълтият блат, важното е белият да е по средата.
Пече се на 180 градуса за около 1 час или до суха клечка. Готовият кекс може да се поръси с пудра захар или какао.
Трицветният кекс с лимонада е готов.