Начин на приготвяне
Предварително почистените и сварени охлюви измийте и прехвърлете в купичка. Залейте ги със сока на половин лимон, черен пипер, сол и наситнената скилидка чесън. Оставете ги така 30 минути минимум.
През това време си направете сместа за панировката: Разбийте в купа яйцата с бирата, добавете сол, черен и червен лют пипер и достатъчно количество сол.
Прибавяйте постепенно брашно, докато сместа получи гъстотата на боза. Целта е панировката да бъде с отчетлив пикантен вкус, така че я опитайте и добавете при необходимост още сол или подправки.
Охлювите оваляйте първо в брашно, след това ги нанижете на дървени клечки или шишчета. Включете котлона и сложете тигана с олиото да загрее хубаво.
С лъжица поливаме готовите шишчета с панировката, докато покрие навсякъде. Леко отцедете и прехвърлете в тигана със загрятото олио. Пържи се до зачервяване и обръщат и от двете страни.
Сервирайте топлите шишчета върху лимонови шайби и добавете листенца магданоз. Аз използвах високи чаши за мелба, като на дъното на всяка поставих половин лимон, върху който забодох шишчетата. Идеално мезе за бира, вино и ракия!
Добър апетит и наздраве!
Панираните охлюви на шишче са много вкусни.