Начин на приготвяне
Първо слагаме на котлона една тенджера с вода да заври.
Зеленчуците се измиват и почистват. Лукът, патладжанът, тиквичката и чушките се нарязват на кубчета. Когато водата заври, доматите се потапят за 1-2 минути. След това се изсипват в купа със студена вода, т.е. бланшират се. Това се прави, за да се обелят по-лесно.
Доматите се обелват и се слагат в тенджера с дебело дъно, в която сме сложили малко зехтин. Слагаме нарязаните на кубчета домати и ги стриваме леко с дървена лъжица. Прибавя се китката от босилек, розмарин и магданоз.
Слага се и щипката захар. В тиган се сипва от зехтина и в него за около 5 мин се запържват чушките. Когато станат готови, се изваждат да се отцедят и се прибавят към доматите. Оставят се да врат до получаване на сос - 10-15 минути.
Лукът заедно с чесънът се запържват. Когато са готови, се изваждат да се отцедят и в тигана се долива от зехтинът. В него се запържат тиквичките, изваждат се да се отцедят и се слага патладжанът. Когато и той стане готов, също се изважда и отцежда.
Всички зеленчуци се слагат в дълбок тиган и се прибавя сосът (без китката подправки). Готвят се на тих огън за 10 мин под похлупак.
Рататуят се украсява с пресни листа магданоз или босилек.
Рататуят с бланширани домати са готови.