Начин на приготвяне
За блатовете:
Започваме с приготвянето на блатовете. Разбиваме белтъците на сняг с захарта, но не много твърд, тъй като рискуваме платките да станат трошливи. Към белтъците прибавих смлените орехи и пресятото брашно постепенно, смесвайки всичко внимателно, за да запазя въздушноста на белтъците.
Разделих сместа 5 купички по равно, за да са еднакви блатовете, но следващия път ще направя 4 блата, за да е по-тънка тортата.
Блатовете пека във форма с диаметър около 25 см, върху леко намаслена готварска хартия. Фурната трябва да е предварително загрята на 200 градуса (180 с вентилатор).
Готовите блатове оставяме да се охладята.
За крема:
Разтопих шоколада с маслото на водна баня и го оставих малко да се охлади.
Разбих сметаната на сняг и към нея прибавих охладения шоколад. Шоколадът трябва да е с температура около 37°С , за да не се пресече при прибавянето в сметаната. Кремът е готов.
За глазурата:
Разтопих шоколада с маслото на водна баня и след като малко се охлади, полях тортата.
Моята торта Гараш - дали е правилната рецепта или не не знам, но вкъщи много се хареса.
Коментари