Начин на приготвяне
За целта избираме здрави, добре узрели плодове. Почистваме смокините от дръжчиците, измиваме ги внимателно, за да не нарушим целостта им. Пробождаме ги на няколко места с дебела игла /губерка/.
В голяма емайлирана тава загрявам водата и захарта на средно силен огън, докато се получи захарен сироп.
Прибавям към него смокините, намалявам температурата и ги оставям да къкрят около 30 минути.
Прекратявам варенето и ги отстранявам от котлона. След като изстинат ги прибирам на хладно за 24 часа.
На следващия ден изваждам смокините със суха решетъчна лъжица и ги поставям в сух съд настрана.
Оставям сиропа да се редуцира до необходимата гъстота.
Поставям във фризера чинийка за проверка гъстотата на сладкото.
Връщам обратно смокините в сиропа, добавям пектина, разбърквам и оставям да къкри на среден огън, докато капка изсипана върху охладената чинийка не се разтича.
Прибавям лимонената киселина, размита с 1 ч.л. гореща вода, и индришето (по избор), разбърквам и оставям да поври още 5 минути.
Отстранявам от огъня, разтърсвам леко съда, за да се събере пяната в средата и я отстранявам със суха решетъчна лъжица.
Измивам и подсушавам бурканчетата за сладкото.
Разпределям плодовете в бурканчета. Сиропа прецеждам от семенцата и заливам смокините. Затварям и обръщам с капачката надолу, за да се запечатат.
От тази доза приготвих 12 бурканчета от конфитюр.
Съвет: По принцип узрелите смокини са различни сортове и сладостта на плодовете е различна. Тези, които приготвих, бяха много сладки и със специфичен плодов аромат, затова не добавих от индришето в бабината рецепта. Въпрос на вкусови предпочитания.
Коментари