Начин на приготвяне
Смокините се измиват и почистват от дръжки. Посипват се със захарта, ванилията и се добавя лимоновият сок.
Оставят се така за няколко часа в хладилник, като през това време и се разбъркват поне два пъти.
Слагат се да се варят на котлон на умерена температура. Щом заврат и се образува пяна, тя се отстранява с решетъчна лъжица.
Уникалното сладко от смокини се вари до желаната гъстота. Разбърква се периодично, за да не загори.
Още горещо се насипва в сухи бурканчета, които се затварят добре и се обръщат с капачката надолу.
Завиват се с топла кърпа и се оставят така, докато изстинат бурканчетата смокиново сладко по стара рецепта.
С готовото сладко препоръчваме да опитате рецептите ни за чийзкейк със сладко или любимия сладкиш Дамски каприз.
Коментари