Начин на приготвяне
Дръжките на набраните плодове се отрязват наравно с плода и смокините се надупчват с дебела игла на няколко места. Препоръчвам ви при обработката на плодовете да използвате домакински ръкавици.
Смокините се поставят в съд със студена вода, в която предварително е разтворен синият камък. В този разтвор престояват 2 часа.
Следва изваряването им през 5 води, което става при следният начин: заливат се със студена вода, слагат се да заврат и водата се излива. Налива се отново студена вода и така 5 пъти. В последната вода се слага малко лимонена киселина, след което се изхвърля.
Плодовете внимателно се изцеждат от водата, като се внимава да не се наруши целостта им.
През това време се приготвя сироп от половината захар и 1 ч.ч. вода, в който смокините се варят 15 минути.
След това прибавям и останалата захар и когато сиропът отново заври, съдът се отстранява от огъня и се оставя на хладно.
На следващият ден сладкото се доварява до необходимата гъстота, която изпробваме с капка от сиропа върху чиния, извадена от фризера.
Около 5 минути преди края на варенето се добавя лимонената киселина, разтворена в 1 ч.л. гореща вода.
Обира се пяната и сладкото се насипва в чисти и сухи бурканчета, които след затваряне се обръщат с капачката надолу. Завиват се с кърпа, за да изстинат бавно.
Това сладко е прекрасна комбинация поднесено с резени френски сирена или прошуто. Плодовете пък са неустоимо вкусна съставка за много сладкиши, а сервирано с бутилка Узо, връща вълшебните спомени от морския бряг и шумът на вълните.
Сладкото на баба от зелени смокини е готово.