Начин на приготвяне
Измийте и обелете смокините, след което ги нарежете на дребни парченца. Орехите накълцайте и ги сложете да се запекат, докато леко пуснат аромата си.
В подходящ съд на котлона сварете захарен сироп от водата и захарта и добавете канелата и лимоновите кори.
След 2-3 минути сипете нарязаните смокини. Когато и смокините пуснат течност, усилете котлона и бъркайте, докато течността се поизпари.
След това отново намалете котлона и бъркайте до желаната гъстота. Накрая разбъркайте с лимонтузуто и свалете от котлона.
Махнете пръчката канела и разбъркайте с орехите. Разсипете бързо в затоплени и сухи бурканчета, затворете ги и обърнете конфитюра с капачките надолу.
Конфитюрът от зелени смокини се съхранява на прохладно и тъмно място.
Коментари
Преди да се пристъпи към направата му, зелените смокини трябва да бъдат прочистени от "млякото", което съдържат. Това означава, че след като се продупчат на няколко места,трябва да се преварят няколко пъти, като първия път се слага син камък.
Другият начин, е да престоят известно време във варов разтвор, след което да се преварят няколко пъти.