Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Мусаката на бай Данчо

Мусаката на бай Данчо

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k23
Мусаката на бай Данчо
Снимка: Una87
2 / 5
23/08/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
12
"Сочна и много вкусна - това е редената мусака на всепризнатия бай Данчо"

Необходими Продукти

  • кайма - 500 г
  • картофи - 800 г
  • олио - 80 мл
  • лук - 1 глава
  • домати - 6 бр.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - на вкус
  • магданоз - на вкус
  • сол - на вкус
  • заливка
  • яйца - 1 бр.
  • брашно - 1 с.л.
  • прясно мляко - 300 мл
  • сол - на вкус
  • кашкавал - 80 г за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В половината мазнина задушете нарязаните лук и 1 домат, докато останат на мазнина. Прибавете каймата, червения пипер, сол на вкус, черен пипер, нарязания магданоз и малко вода.

Задушете при непрекъснато бъркане, докато отново остане на мазнина. Обелете и нарежете картофите на тънки филийки, нарежете и доматите на тънки филийки.

В правоъгълна тава, намазана с останалото олио, наредете ред домати, следва ред картофи и посолете на вкус. Равномерно разпределете задушената кайма, а върху нея отново ред картофи и ред домати.

Залейте с вода до нивото на картофите и печете в предварително загрята на 220 градуса фурна до готовност на картофите.

Разбийте яйцето, добавете брашното и млякото, разбъркайте до гладка смес и посолете на вкус.

Залейте мусаката със сместа, поръсете с настъргания кашкавал и запичате отново до златисто кафява коричка на кашкавала.

Сочна и много вкусна редена мусака на бай Данчо – готвачът на Тодор Живков.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: