Начин на приготвяне
Едно бурканче, съхранило в себе си узрелите есенни зеленчуци, е точна доза за приготвянето на супи или яхнии.
Не упоменавам точно грамажи, защото всяка домакиня има вкусови предпочитания за количеството зеленчуци.
Аз използвам купа за салата. Една такава, пълна със смлени на блендъра моркови и една, пълна със смлени червени пиперки.
След като измия и почистя зеленчуците, ги смилам за по-бързо в блендър. Може да се използва и машинка за месо с по-едър нож.
В голям съд изсипвам купата с морковите и тази с чушките. Към тях добавям три /ако предпочитате да е по-концентрирано/ или четири купи смлени домати. За тази цел използвам и мия само един уред.
Разбърквам сместа и ако предпочитате, можете да добавите и магданоза /аз лично предпочитам да го добавям пресен/.
Сол не добавям, за да не пресоля ястията. Може да добавите и люто, ако предпочитате пикантната кухня.
За да не губя време с лъжица, съм си измислила приспособление за бързо пълнене на бурканчетата.
Изрязвам дъното на бутилка от 500 мл минерална вода. Тя ми служи за фуния и с помощта на каничка напълвам около 40 броя пюрени бурканчета. Затварям ги и ги стерилизирам 30 минути.