Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Пълнени патладжани»Пълнени патладжани с домати и сирене

Пълнени патладжани с домати и сирене

Паулина СтояноваПаулина Стоянова
Помощник Готвач
1811k6162
Пълнени патладжани с домати и сирене
Снимка: Паулина Стоянова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • патладжани - 4 бр.
  • мас - 6 с.л. (олио)
  • лук - 2 глави
  • домати - 4 - 5 бр.
  • сирене - 8 резена
  • сол
  • чубрица - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжаните се измиват и се разрязват на две по дължината. С помощта на лъжица се издълбава вътрешността им, тя се запазва и се оставя в купа. Гледайте така да издълбаете, че да може после да се нареже на кубчета.

Всяка половинка се осолява, както и издълбаната вътрешност. Оставят се 30 минути със солта, за да може да горчивината от тях да се махне.

След тези 30 минути измивате половините много добре с вода. Вътрешността също, като оставяте да се изцедят.

В дълбока тенджера си слагате маста да се разтопи. Обелвате и нарязвате лука на ситно и го добавяте към маста.

Вътрешността на патладжаните нарязвате на кубчета и след като лукът е поомекнал, добавяте. Бъркайте почти непрекъснато, за да не се захване за дъното.

Нарежете си четири домата на кубчета и добавяте към лука и патладжаните. Доматите ще пуснат сока си и така ще се стане по водно.

Сместа ще е готова, след като доматите се сготвят. Махнете вече готовата плънка и я подправете със сол и чубрица. Пълните патладжаните и ги нареждате в тавичка, добавяте вода, толкова че да е на половината на тях.

Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 20-25 минути без вентилатор.

Нарязвате си домат на 8 бр. кръгчета. След 25-тата минута слагате върху всеки патладжан резенче сирене и отгоре домат. Печете още 15 минути до омекване на домата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: