Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Буркани»Чорбаджийска салата (на фурна) за зимата

Чорбаджийска салата (на фурна) за зимата

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5324k1k5
Чорбаджийска салата (на фурна) за зимата
Снимка: Величка Щърбанова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
200 мин.
Общо
230 мин.
Порции
10
"С тази салата ще се чувстваме като истински чорбаджии през студените зимни месеци"

Необходими Продукти

  • домати - 5 кг (тип пловдивска консерва)
  • чорбаджийски чушки - 50 бр.
  • боб - 500 г салатен
  • грах - 500 г
  • моркови - 500 г
  • лук - 4 средно големи глави
  • чесън - 1 голяма глава
  • магданоз - 1 връзка
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • кимион - 1/2 ч.л.
  • олио - 1 к.ч. + 1/2 к.ч. за пърженето на чушките
  • винен оцет - 1/3 к.ч.
  • морска сол - 2 - 3 с.л. едра
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Доматите се измиват, отцеждат, издълбават откъм дръжката, без да се белят, срязват се на половинки и се слагат в дълбока тава (с капак, ако не разполагате използвайте дебело алуминиево фолио).

При тях прибавете обелените кромид и чесън, магданоза нарязан на едро, черен пипер, кимион, едра морска сол, олио, оцет. Покрийте тавата с капак и сложете във предварително загрята фурна за около 2 - 2.5 часа.

Изключете фурната и оставете тавата вътре за още 30 минути. Пасирайте.

Морковите се обелват и сваряват. Нарязват се на кубчета и се добавят в тавата.

Чорбаджийските чушки се измиват, отстраняват се дръжките и се пръжват леко в олио. Добавете ги в голямата тава с доматената смес.

Салатеният боб е добре да се накисне преди да се свари. Варете го на бавен огън, за да запазите цялостта на зърната. Отцедете и го прибавете при пасираните домати.

Грахът също се сварява, отцежда и добавя в общата тава.

Сложете тавата във фурната за около 30-40 минути без капак. Ако не ви допада как е овкусена салатата сега е моментът за корекция - още сол или подправки по ваш вкус.

Като изстине леко се насипва в буркани и се стирилизира 30 минути.

Когато отворите буркан със салата, може да добавите към нея нарязан на кубчета бекон или сланина - става много апетитна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: