Начин на приготвяне
Доматите се измиват, отцеждат, издълбават откъм дръжката, без да се белят, срязват се на половинки и се слагат в дълбока тава (с капак, ако не разполагате използвайте дебело алуминиево фолио).
При тях прибавете обелените кромид и чесън, магданоза нарязан на едро, черен пипер, кимион, едра морска сол, олио, оцет. Покрийте тавата с капак и сложете във предварително загрята фурна за около 2 - 2.5 часа.
Изключете фурната и оставете тавата вътре за още 30 минути. Пасирайте.
Морковите се обелват и сваряват. Нарязват се на кубчета и се добавят в тавата.
Чорбаджийските чушки се измиват, отстраняват се дръжките и се пръжват леко в олио. Добавете ги в голямата тава с доматената смес.
Салатеният боб е добре да се накисне преди да се свари. Варете го на бавен огън, за да запазите цялостта на зърната. Отцедете и го прибавете при пасираните домати.
Грахът също се сварява, отцежда и добавя в общата тава.
Сложете тавата във фурната за около 30-40 минути без капак. Ако не ви допада как е овкусена салатата сега е моментът за корекция - още сол или подправки по ваш вкус.
Като изстине леко се насипва в буркани и се стирилизира 30 минути.
Когато отворите буркан със салата, може да добавите към нея нарязан на кубчета бекон или сланина - става много апетитна.