Бърза торта с нектарини

Бърза торта с нектарини
Снимка: Цветанка Цветанова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
12
"Кой иска парченце сиропирана торта с нектарини и много сметана? Що за въпрос, всички, разбира се"

Необходими Продукти

  • блат
  • яйца - 5 бр.
  • захар - 1.5 ч.ч.
  • брашно - 1.5 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 бр. (10 г)
  • лимонова кора - 9 г (настъргани)
  • лимонов сок - от 1 лимон
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • Пълнеж и украса
  • сладкарска сметана - 250 мл
  • захар - 100 г
  • нектарини - 3 бр.
  • сироп
  • прясно мляко - 1.5 ч.ч.
  • захар - 1.5 ч.ч.
  • масло - 100 г
  • какао - 5 с.л.
  • ром - 2 с.л. или коняк
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата се разбиват със захарта. Добавя се прясното мляко, лимоновите корички и сока от лимона.

Брашното се пресява с бакпулвера и се прибавя към сместа, като се разбърква с дървена лъжица. Сместа се изсипва в тортена форма, намазана с олио и поръсена с брашно. Хваща се формата и се тупва няколко пъти в масата, за да излязат мехурчетата. Така блатът става по-пухкав. Пече се на 170 градуса до суха клечка.

За сиропа: Слагат се всички продукти в дълбока купа и се загрява на котлона до пълното разтваряне на захарта и маслото. Конякът се добавя точно преди да смъкнете сиропа от огъня. Оставя се леко да изстине.

Блатът се разполовява на две. Едната половина се поставя отново във формата и се залива с половината от сиропа. Разбива се сметаната със захарта. Така става по-твърда сметаната.

Нектарините се нарязват на дребни кубчета, като се оставя 1/2 от единия плод за украса. Смесва се със сметаната. Половината се изсипва върху сиропирания блат.

Поставя се вторият блат, отново се сиропира и се намазва с останалата сметана. Половинката от нектарината се разрязва на 2.

Всяка част се реже на лентички, слагат се в средата на тортата, така че да се получи сърце. Престоява 2 часа в хладилника и е готова за консумиране.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: