Начин на приготвяне
Яйцата се разбиват със захарта. Добавя се прясното мляко, лимоновите корички и сока от лимона.
Брашното се пресява с бакпулвера и се прибавя към сместа, като се разбърква с дървена лъжица. Сместа се изсипва в тортена форма, намазана с олио и поръсена с брашно. Хваща се формата и се тупва няколко пъти в масата, за да излязат мехурчетата. Така блатът става по-пухкав. Пече се на 170 градуса до суха клечка.
За сиропа: Слагат се всички продукти в дълбока купа и се загрява на котлона до пълното разтваряне на захарта и маслото. Конякът се добавя точно преди да смъкнете сиропа от огъня. Оставя се леко да изстине.
Блатът се разполовява на две. Едната половина се поставя отново във формата и се залива с половината от сиропа. Разбива се сметаната със захарта. Така става по-твърда сметаната.
Нектарините се нарязват на дребни кубчета, като се оставя 1/2 от единия плод за украса. Смесва се със сметаната. Половината се изсипва върху сиропирания блат.
Поставя се вторият блат, отново се сиропира и се намазва с останалата сметана. Половинката от нектарината се разрязва на 2.
Всяка част се реже на лентички, слагат се в средата на тортата, така че да се получи сърце. Престоява 2 часа в хладилника и е готова за консумиране.