Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Каватапи Терра миа

Каватапи Терра миа

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Каватапи Терра миа
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
95 мин.
Порции
8
"Богато, ароматно и толкова неустоимо апетитно ястие, че веднага зарязваме всичко и сядаме на масата"

Необходими Продукти

  • каватапи - 300 г
  • кайма - 380 г
  • пуешко филе - 150 г
  • ементал - 200 г
  • лук - 1 глава
  • зелена чушка - 2 бр.
  • морков - 1 бр.
  • целина - 1 стрък
  • чесън - 2 скилидки
  • домати - 3 бр. добре узрели, настъргани
  • риган
  • босилек
  • черен пипер
  • джинджифил - 1 щипка, на прах
  • канела - 1 - 2 щипки
  • магданоз
  • сол
  • зехтин - 150 мл
  • бяло вино - 60 мл
  • За бешамел
  • прясно мляко - 900 мл
  • брашно - 50 г
  • зехтин - 4 с.л.
  • краве масло - 35 г
  • сол
  • бял пипер
  • индийско орехче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете зеленчуците на ситни кубчета. Запържете в сгорещения зехтин първо лука, чушките, моркова и целината на среден огън до омекване. Сложете каймата заедно с бялото вино и бъркайте, докато стане на трохи и виното се изпари.

Сипете доматите заедно с чесъна и гответе 10 минути на слаб огън. Овкусете със сухите подправки и сол. След като остане на мазнина, отстранете от огъня и добавете прясно накълцания магданоз.

Сварете пастата в подсолена вода, спазвайки указанията на производителя. Оставете да се отцежда от водата в голяма цедка, като поръсите със зехтин и разбъркате, за да не слепва.

Заемете се с бешамела, загрявайки на среден огън маслото и зехтина. Сипете брашното наведнъж, бъркайки 2 минути. Налейте прясното мляко на тънка струйка, без да спирате да бъркате. Малко по малко сместа ще започне да се сгъстява. Варете на бавен огън до желаната от вас гъстота и накрая подправете с белия пипер, индийско орехче и сол.

Смесете пастата със каймата и зеленчуците и разпределете равномерно в тавичка. Отгоре подредете пуешко филе, нарязано на възможно най-фини парченца.

Залейте с бешамела и поръсете с настърган ементал.

Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса до лек златист загар.

При сервиране по желание посипете с пресен босилек за още аромат!

Ястието е много богато и вкусно!

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: