Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Чийзкейк»Прасковен чийзкейк с манго в чашки

Прасковен чийзкейк с манго в чашки

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Прасковен чийзкейк с манго в чашки
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
40 мин.
Порции
6
"Кремообразната му текстура е наслада за сетивата, а свежите плодове го правят ненатрапчив и лек... Да ви е сладко!"

Необходими Продукти

  • сладкарска сметана - 500 мл течна
  • крема сирене - 400 г тип Филаделфия
  • прясно мляко - 80 мл
  • желатин - 6 листа
  • манго - 1/2 плод
  • захар - 120 г
  • За блат
  • маслени бисквити - 200 г
  • масло - 125 г
  • За кувертюр
  • манго - 1/2 плод
  • праскови - 1 бр. голяма, добре узряла
  • захар - 3 - 4 с.л.
  • желатин - 2 листа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошете бисквитите в блендер или с точилка, поставяйки ги в чиста найлонова торбичка и минавайки върху тях, притискайки силно с точилката. Разтопете маслото и смесете с бисвитените трохи. Разпределете във чашки, притискайки леко с лъжица. Приберете в хладилник.

Поставете на котлона сметаната, млякото и захарта и щом течността закъкри, сложете крема сиренето и бъркайте, докато се разтопи. За по-бързо хомогенизиране може да ползвате телена бъркалка, с която това би станало по-бързо.

Отстранете от огъня и оставете за кратко, докато през това време хидратирате желатина според указанията на производителя (задължително в студена вода). Сложете го във сместа и разбъркайте. Разтваря се веднага. Никога не слагайте желатин във вряща течност, защото може да се загубят свойствата му.

Нарежете половината манго и също прибавете на малки кубчета. Целта е не то да преобладава, а да се среща тук-там за по-голяма свежест.

Разпределете в купичките и оставете на стайна температура, докато сместа в тях се охлади, след това върнете в хладилник за 4-5 часа до 1 нощ.

Стегналият вече чийзкейк ще полеем с кувертюр от манго и праскова. За целта пасирайте двата плода и разтворете в пюрето захарта. Количеството и е ориентировъчно, защото зависи от сладостта на самите плодове, затова опитайте и ако прецените, добавете повече или обратно - по-малко.

Хидратирайте отново листата желатин в студена вода (при мен това става за 2-3 минути). Загрейте малко вода (без да допускате тя да завира) и разтворете желатина в нея. Сипете я при пюрето и разбъркайте.

Сложете по един тънък пласт от плодовата смес в чашките и отново оставете в хладилник, за да се желира и стегне.

След приблизително 2 часа чийзкейкът е готов за консумация.

Кремообразната му текстура е наслада за сетивата, а свежите плодове го правят ненатрапчив и лек.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
512
40
30
20
10
Дай твоята оценка: