Начин на приготвяне
Разбийте яйцето със захарта и добавете млякото и настърганата кора от лайм заедно с капките сок (нужна ни е само зелената част, затова за нея ползвайте фино ренде).
В купа пресейте брашното и го смесете със сухата мая и индийското орехче. Направете кладенче, в което сипете течната смес.
Замесете тесто, в което малко по малко добавяйте разтопеното масло, заделяйки малко от него за намазване в последствие. Работете тестото 5 минути и накрая сложете солта. Месете още 10 минути, добавяйки брашно, ако е необходимо, докато то стане еластично и гладко.
Оформете на топка, намазнете я и оставете в хладилник за 30 минути. Това е различна технология от познатата ни, затова не се учудвайте че вместо на топло го слагаме на студено.
След изтичането на 30-те минути извадете от хладилника и оставете на стайна температура (25 градуса) за 2 часа.
Втасалото тесто премесете за кратко и разделете на 4 топки. Всяка от тях сплесквайте и после завивайте краищата навътре оформяйки топчета. Подредете ги откъм гладката страна в намаслена или покрита с хартия за печене тавичка. Намажете с масло и оставете отново да втасат за 1 час.
С помощта на остър нож надупчете средата на всяка питка, като правите няколко прореза и притискате. Вижте на снимките, които съм приложила.
Разбийте яйцето със захарта и с четка намажете обилно питките. Към останалото яйце сложете кокосовите стърготини и разбъркайте. Тази смес слагайте върху прорезите в средата.
Оставете за още 30 минути (тези неколкократни втасвания са ни нужни, защото съдържанието на захар и мазнина в тестото е повечко и му е необходимо повече време).
И идва финалната, най-бърза част! Печете 20 минутки на 200 градуса в предварително загрята фурна.
Щом изстинат почти напълно поръсете леко с пудра захар по желание. Да ви е сладко!