Филе Миньон с гъши дроб

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Филе Миньон с гъши дроб
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 6
04/10/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
2
"Нещо изискано и много вкусно, което да поднесете при специален повод"

Необходими Продукти

  • телешко филе миньон - 2 стека (480 г приблизително)
  • гъши дроб - 150 г пресен
  • зехтин - 3 с.л.
  • сол - едра люспеста
  • аспержи - 6 бр. зелени
  • тиквички - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете аспержите и ги бланширайте за кратко във вряща вода. Тиквичката нарежете на кръгчета.

Запечете двата зеленчука в нагорещен тиган с една лъжица от зехтина. Щом получат приятен загар, отстранете и завийте с фолио, за да се съхранят топли. Това ще бъде нашата гарнитура.

Включете фурната да загрява на 220 градуса, горен и долен реотан. Малко преди да е достигнала нужната температура се заемете с месото.

Ако телешкото ви не е нарязано го направете с помощта на остър гладък (неназъбен) нож, като преди това го нагреете, потапяйки във вряща вода и после подсушавайки го. Това ще помогне отрязъкът да е съвършено гладък. Дебелината на стековете трябва да бъде от 4.5-5 см. Те трябва да са на стайна температура, защото студеното месо би останало жилаво!

Нагорещете тиган с една лъжица зехтин на силен огън (задължително) и запечете месото 2 минути от всяка страна. Една от тайните то да остане максимално крехко е да не го обръщате по няколко пъти, а чак след изтичането на двете минути си го обръщате за запичане и от другата страна за същото време. В никакъв случай не го посолявайте, това ще направим чак накрая, когато е напълно готово.

Пригответе си гъшия дроб нарязан на филийки (за да не се разпадат и бъде лесно рязането, той трябва да бъде студен, току що изваден от хладилника).

Поставете в тавичка месото и върху него сложете гъшия дроб. Поръсете с третата лъжичка зехтин.

Пъхнете веднага във вече нагорещената фурна за 4-5 минути. Тук вече е въпрос на вкус и ако не обичате леко алангле, както е най подходящо за това месо, то тогава увеличите малко времето на престоя му във фурната, но внимавайте-силно препеченото телешко месо губи всичките си вкусови качества и крехкост.

Готовото филе миньон гарнирайте с тиквичките и аспержите и чак тогава поръсете с едрата люспеста сол. Сервирайте веднага и консумирайте задължително топло!

Много елегантно и подходящо за изискани поводи! За да бъдат истински възхитени гостите ви и постигнете желания резултат, спазвайте препоръките в рецептата и не на последно място-ползвайте прясно и качествено месо.

Добър апетит и успех!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
512
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Теодора Мещерова
Теодора Мещерова
Няма за какво да ми благодариш! Казвам, каквото мисля! Това ястие и тази презентация са наистина достойни за Мастър шеф! В момента тече кастинг- запиши се!
04.10.2017 17:36
1
3
Покажи всички подкоментари
Теодора Мещерова
Теодора Мещерова
Рецептата е за истински Мастър Шеф! Браво!
04.10.2017 16:33
1
1
Покажи всички подкоментари