Начин на приготвяне
Почистете аспержите и ги бланширайте за кратко във вряща вода. Тиквичката нарежете на кръгчета.
Запечете двата зеленчука в нагорещен тиган с една лъжица от зехтина. Щом получат приятен загар, отстранете и завийте с фолио, за да се съхранят топли. Това ще бъде нашата гарнитура.
Включете фурната да загрява на 220 градуса, горен и долен реотан. Малко преди да е достигнала нужната температура се заемете с месото.
Ако телешкото ви не е нарязано го направете с помощта на остър гладък (неназъбен) нож, като преди това го нагреете, потапяйки във вряща вода и после подсушавайки го. Това ще помогне отрязъкът да е съвършено гладък. Дебелината на стековете трябва да бъде от 4.5-5 см. Те трябва да са на стайна температура, защото студеното месо би останало жилаво!
Нагорещете тиган с една лъжица зехтин на силен огън (задължително) и запечете месото 2 минути от всяка страна. Една от тайните то да остане максимално крехко е да не го обръщате по няколко пъти, а чак след изтичането на двете минути си го обръщате за запичане и от другата страна за същото време. В никакъв случай не го посолявайте, това ще направим чак накрая, когато е напълно готово.
Пригответе си гъшия дроб нарязан на филийки (за да не се разпадат и бъде лесно рязането, той трябва да бъде студен, току що изваден от хладилника).
Поставете в тавичка месото и върху него сложете гъшия дроб. Поръсете с третата лъжичка зехтин.
Пъхнете веднага във вече нагорещената фурна за 4-5 минути. Тук вече е въпрос на вкус и ако не обичате леко алангле, както е най подходящо за това месо, то тогава увеличите малко времето на престоя му във фурната, но внимавайте-силно препеченото телешко месо губи всичките си вкусови качества и крехкост.
Готовото филе миньон гарнирайте с тиквичките и аспержите и чак тогава поръсете с едрата люспеста сол. Сервирайте веднага и консумирайте задължително топло!
Много елегантно и подходящо за изискани поводи! За да бъдат истински възхитени гостите ви и постигнете желания резултат, спазвайте препоръките в рецептата и не на последно място-ползвайте прясно и качествено месо.
Добър апетит и успех!
Коментари