Начин на приготвяне
Затопляме водата и в нея разтваряме маята, захарта и 2-3 с.л. брашно. Покриваме с кърпа и изчакваме 10 минути да се активира маята.
Разделяме белтъците и жълтъците. Белтъците разбиваме на пяна, а жълтъците заделяме за намазване на розичките. Разтопяваме маслото и олиото.
Пресяваме брашното и правим кладенче, в което изсипваме маята, разбитите белтъци, солта и разтопеното масло.
Заделяме малка част от маслото, за да намажем с него готовите солени мъфини.
Замесваме меко, нелепнещо тесто и го покриваме с кърпа за около половин час, за да удвои обема си.
Когато тестото е готово го разделяме на 10 топки. Всяка разточваме на малък кръг и правим четири разреза. В средата поставяме бучка сирене и оформяме розичка.
Поставяме ги във форми за мъфини, намазваме ги с останалото масло и слагаме във фурната на 50 градуса за около 20 минути.
Намазваме ги с разбитите жълтъци с 1 с.л. мляко и печем на 180 градуса с вентилатор за около 30 минути.
Мъфините рози със сирене са готови.