Начин на приготвяне
Брашното се пресява и в него се прави кладенче. В него се натрошава маята и се залива с леко затопленото прясно мляко. Прибавят се и останалите продукти и се замесва меко тесто.
При необходимост може да добавите още малко брашно. Готовото тесто се оставя завито и на топло да втаса за около 20 минути. През това време се разбиват яйцата и към тях се прибавя натрошеното сирене. Втасалото тесто се разделя на две половини.
Едната половина тесто се разточва на тънка кора и се поръсва със сместа от яйцата и сиренето. След това се навива на руло и се прехвърля в тава. Тавата трябва да е намазана с олио и набрашнена. Навива се на охлюв, като се почне от средата.
Същото се повтаря и с другата половина от тестото. Прехвърля се в тавата. След това се оставя да втаса за още 30 минути.
След като е втасал тутманикът се намазва с разбития жълтък с малко олио. Пече се в предварително загрята фурна на 180-200 градуса.
Тутманика на мама е много вкусен.