Начин на приготвяне
Измийте и почистете патладжаните от дръжките. Нарежете на колелца с дебелина 1. 5 см, посолете и оставете в гевгир да се отцеди горчивата им вода за 30 минути. Измийте със студена вода и ги подсушете.
Може да изпържите колелцата на тиган в олио до златисто, аз ги изпекох върху хартия за печене, намазах всяко с олио, подредих ги едно до друго и сложих хартията върху металната скара на фурната.
Поставих я на най-високото ниво и пуснах грил функцията на 200 градуса. Изпекоха се за 5 минути, като на половината време ги обърнах да се запекат и от другата страна. Вие изберете как ще ви е най-удобно.
Направете сос Бешамел, като разтопите маслото, сложите брашното, разбъркайте и запържете до златисто. Сипвайте по малко от млякото до пълното му поемане при непрекъснато бъркане. Подправете на вкус, оставете да клокне и махнете от котлона.
Почистете лука, нарежете на ситно и запържете до омекване в зехтина. Сложете каймата, раздробете я на парченца и запържете до златисто.
Почистете чесъна и нарежете на ситно, добавете го към лука и каймата, разбъркайте и сипете доматите. Следват подправките, сложете на вкус и разбъркайте. Гответе на средна температура до намаляване на течността и сгъстяване.
Намажете не голяма тавичка с зехтин. На дъното сложете половината патладжани, сипете доматения сос и отгоре покрийте с останалите патладжани.
Най-отгоре сипете целия сос Бешамел, рендосайте сиренето ементал (кашкавал) и поръсете с пармезан.
Сложете запеканката в загрята фурна на 200 градуса за 15 мин. до получаване на златиста заливка.
Патладжаните под завивка са много вкусни.
Коментари