Начин на приготвяне
В подходящ съд се слагат брашното и солта, добавят се яйцата, като правилото е на всеки 100 г брашно да се използва по 1 яйце. Замесва се твърдо тесто. Корите за лазаня може да се разточат с машинка за паста или с точилка.
Когато ги изтъните достатъчно, ги нарязвате на правоъгълни парчета. Ако ще приготвяте лазанята в момента, няма да е нужно да ги попарвате в гореща вода
За приготвянето на соса трябва да загреете 2 с.л. зехтин и да запържите в него ситно нарязаните лук и моркови.
Когато омекнат, добавяте каймата и запържвате, докато стане на трохи. Наливате виното и щом се изпари, добавяте настърганите домати, овкусявате с дафинов лист и оставяте соса да се задушава на тих огън за около 2 часа.
Започвате сглобяването на лазанята. В подходяща тава сипвате малко от бешамеловия сос, отгоре поставяте ред кори, ред от плънката, пармезан, бешамелов сос и отново кора, плънка, пармезан и бешамелов сос.
Редите до изчерпване на продуктите, като отгоре трябва да остане бешамелов сос, който обилно поръсвате с пармезан.
Лазанята се пече в предварително загрята фурна до готовност.
Източник: Стояна Чанова от Кулинарна мрежа
Ароматната лазаня с домашни кори е много вкусна.