Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Лазаня»Лазаня с домашни кори и Бешамел

Лазаня с домашни кори и Бешамел

Ирина КолеваИрина Колева
Новак
2018345138
Лазаня с домашни кори и Бешамел
Снимка: Ирина Колева
1 / 7
26/03/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
6
"Ако сте почитатели на лазанята, предлагаме да си я приготвите сами у дома"

Необходими Продукти

  • За корите
  • яйца - 3 бр.
  • брашно - 300 г (желателно такова за паста, но и с бяло ще стане)
  • зехтин - 1/2 ч.л.
  • За сос Болонезе
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 - 3скилидки
  • моркови - 1 малък
  • чесън - 2 - 3скилидки
  • домати - около 500 г от консерва
  • кайма - 250 г (с телешка е по - вкусно)
  • кимион
  • черен пипер
  • босилек - пресен
  • сол
  • захар - щипка
  • сос Бешамел
  • краве масло - 50 г
  • брашно - 50 г
  • прясно мляко - 500 мл студено
  • бял пипер
  • индийско орехче
  • кашкавал - за отгоре
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното, правим кладенче, добавяме яйцата и зехтина и омесваме меко тесто.

Оставяме за 30 мин на стайна температура да се отпусне глутенът. През това време приготвяме Болонезе. Нарязваме на ситно лука и чесъна, аз обичам морковите настъргани в този сос. Задушаваме ги в зехтин и добавяме каймата (предварително я омесваме с 25 мл вода).

Овкусяваме с подправките(без босилека) и щом стане на трохи, добавяме доматите. Оставяме да къкри до готовност и слагаме босилека. Връщаме се на корите.

Разделете домашното тесто за паста на две и разточете всяка топка (с машинка за паста е по лесно, ако имате) на колкото се може по-тънко.

Нарежете на правоъгълници (не е нужно да сте перфектни). Оставете на плота да изпръхнат.

Време е за Бешамела. В тенджера разтопете маслото и добавете наведнъж брашното. Запържете брашното и налейте студеното мляко.

В началото ще станат бучки, не се отчайвайте, продължавайте да бъркайте с тел. Бъркането продължава, докато се сгъсти. Овкусете с подправките.

Загрейте тенджера с подсолена вода, сложете и няколко капки зехтин. Бланширайте домашните кори за лазаня за 2-3 мин.

Започваме със сглобяването на нашата вкусна лазаня. На дъното на тава (размерите на моята са около 33х21) сложете малко от доматения сос.

Следват ред кори, ред Болонезе, поливане с Бешамел и отново кори, доматен сос, малко Бешамел... Важното е най-отгоре да остане Бешамелът.

Настъргваме кашкавал и печем лазанята с домашни кори и Бешамел на 180 градуса за около 40 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: