Начин на приготвяне
За крема:
В тенджерка сложете 400 мл от млякото и захарта. С останалото мляко разбийте яйцето и нишестето. Щом млякото заври, на тънка струя при непрекъснато бъркане изсипете яйчената смес. Бъркайте до сгъстяване и получаване на крем. Махнете от котлона и сложете маслото. Разбъркайте и оставете да се разтопи. Оставете на хладно да се охлади.
За баничките:
Почистете тиквата и я настържете. Маслото разтопете. Смесете захарта с канелата в чиния. Стафидите накиснете с малко вода да омекнат. След това отцедете. Вземете две кори, намажете едната с масло, покрийте с втората, а върху нея сипете няколко лъжици от крема и го разнесете по цялата кора.
Вземете част от тиквата, поръсете върху крема, ръснете лъжица, две от канелената захар и сложете няколко изцедени стафиди. От дългата част на кората навийте на руло, след това внимателно навийте на охлюв. Възможно е на места да се разкъса, не е фатално. Сложете баничката в плоска голяма тава, постлана с хартия за печене.
По същия начин процедирайте с останалите кори за баница, докато ви свършат продуктите. При мен излязоха 8 бр. банички. Загрейте фурната на 170 градуса, намажете баничките с разбит жълтък, смесен с лъжица олио и сложете да се пекат.
Наблюдавайте баничките, печете за около час, като последните минути може да намалите на 160 градуса. Възможно е малко от крема да изтече в тавата. При мен се случи, защото имах на места напукани банички. Не е фатално, не се притеснявайте.
Тиквата се сготвя перфектно, а кремът придава мекота и много сочност на баничките. Извадете и охладете върху решетка. Поръсете с пудра захар и поднесете.