Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Банички»Банички с крем и тиква

Банички с крем и тиква

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7508k2k5
Банички с крем и тиква
Снимка: Сия Рибагина
2 / 7с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Сочно изкушение с неустоим аромат на тиква - не пропускайте да опитате тези уникални банички с крем и тиква"

Необходими Продукти

  • тиква - 700 г
  • кори за баница - 400 г фини
  • захар - 150 г
  • канела - 1 с.л.
  • масло - 100 г
  • стафиди - 120 г тъмни
  • За крема
  • прясно мляко - 600 мл
  • яйца - 1 бр.
  • нишесте - 2 с.л. с връх, ванилия
  • захар - 3 с.л.
  • масло - 1 с.л.
  • За намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • олио - 1 с.л.
  • За поръсване
  • пудра захар - 30 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За крема:

В тенджерка сложете 400 мл от млякото и захарта. С останалото мляко разбийте яйцето и нишестето. Щом млякото заври, на тънка струя при непрекъснато бъркане изсипете яйчената смес. Бъркайте до сгъстяване и получаване на крем. Махнете от котлона и сложете маслото. Разбъркайте и оставете да се разтопи. Оставете на хладно да се охлади.

За баничките:

Почистете тиквата и я настържете. Маслото разтопете. Смесете захарта с канелата в чиния. Стафидите накиснете с малко вода да омекнат. След това отцедете. Вземете две кори, намажете едната с масло, покрийте с втората, а върху нея сипете няколко лъжици от крема и го разнесете по цялата кора.

Вземете част от тиквата, поръсете върху крема, ръснете лъжица, две от канелената захар и сложете няколко изцедени стафиди. От дългата част на кората навийте на руло, след това внимателно навийте на охлюв. Възможно е на места да се разкъса, не е фатално. Сложете баничката в плоска голяма тава, постлана с хартия за печене.

По същия начин процедирайте с останалите кори за баница, докато ви свършат продуктите. При мен излязоха 8 бр. банички. Загрейте фурната на 170 градуса, намажете баничките с разбит жълтък, смесен с лъжица олио и сложете да се пекат.

Наблюдавайте баничките, печете за около час, като последните минути може да намалите на 160 градуса. Възможно е малко от крема да изтече в тавата. При мен се случи, защото имах на места напукани банички. Не е фатално, не се притеснявайте.

Тиквата се сготвя перфектно, а кремът придава мекота и много сочност на баничките. Извадете и охладете върху решетка. Поръсете с пудра захар и поднесете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка: