Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнени хлебчета»Памук питките на баба

Памук питките на баба

Памук питките на баба
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
15
"Памук питата а баба е един от най-ароматните спомени от детството, който може да предадете и на вашите деца и внуци"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 300 мл
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • прясна мая - 1/2 кубче
  • олио - 3 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - 800 г
  • кашкавал - 100 г
  • лук - 1 бр.
  • шарена сол - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете млякото и отделете около една чашка в купичка, прибавете захарта, маята и 2 с.л. брашно.

Оставете да се активира, разбийте яйцето с останалото мляко и олио. Пресейте брашното, направете кладенче и сипете двете смеси от маята и млечната. Замесете средно твърдо тесто, намажете го с олио, покрийте и оставете да втасва.

След като е готово го разделете на топки колкото малка ябълка, хубаво ги оформете, сложете в тава покрита с хартия за печене и с остър нож направете разрези. Оставете ги покрити да втасват, след което ги печете в загрята фурна на 170 градуса.

Когато леко са се зачервили ги извадете и отгоре сложете лентички кашкавал и кръгче от лук. Пак върнете във фурната само на горен реотан за леко разтапяне на кашкавала.

След като ги извадите ги поръсете с шарена сол. Опитайте тези памук уникално вкусни питки от рецептите на баба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: