Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Питките на Гергана

Питките на Гергана

ГерганаГергана
Новак
1310446
Питките на Гергана
Снимка: Гергана
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
30 мин.
Порции
10 питки

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • прясно мляко - 200 мл
  • масло - 100 г краве разтопено
  • мая - 21 г кубче
  • яйца - 1 бр. и 1 жълтък за намазване отгоре
  • захар - 1 ч.л
  • сол - 1ч.л
  • маково семе - или сусам за поръсване
  • сирене - по желание може да се сложи плънка от сирене или кашкавал
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се активира в затоплено мляко заедно със захарта и 1 с.л брашно и се оставя на топло да шупне.

Брашното се сипва в купа и се разбърква със солта, прави се кладенче налива се разтопеното масло, разбитото яйце и накрая прибавяте шупналата мая.

Замесва се меко и еластично тесто. Тестото се прехвърля в съд и се покрива с кърпа и се остава да втаса.

От втасалото тесто се оформят 10 еднакви топки по желание може да сложите сирене или кашкавал като плънка, всяка топка се маже с разбития жълтък се поръсва със сусам или мак.

Подреждат се в тава върху хартия за печене. Хлебчетата се оставят да втасат във фурна на 50 градуса или в топла стая до удвояване на обема си. Пекат се в загрята фурна на 200 градуса до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Гергана  Георгиева
Гергана Георгиева
Обичам тези питки! Още повече, щом носят моето име ;)
03.02.2016 14:10
1