Начин на приготвяне
Пресейте брашното в купа и го смесете с куркумата и солта. Нарежете маслото на малки кубчета - то трябва да е студено и твърдо. Сложете го при брашното и с пръсти започнете да го интегрирате, докато се получат трохи.
Сипете една по една лъжиците със вода и омесете гладко, средно меко тесто. Ако прецените, че е прекалено твърдо, добавете още малко масло или водичка. Оформете топка, която завийте в стреч фолио и приберете в хладилник за минимум 30 минути.
През това време се заемете с плънката. Нарежете тиквата, моркова и жълтата чушка на сравнително малки кубчета и ги запържете в нагорещеното олио до омекване.
Нарежете чесъна, спанака и магданоза и ги прибавете към останалите зеленчуци. Гответе 2-3 минути, след което овкусете със сол и черен пипер.
Отстранете от огъня и оставете леко да се охлади, като докато това се случва си нарежете сиренето чедър на кубчета. Използваме именно него не само заради наситения му аромат, но и заради силно изразения му жълто-оранжев цвят, който ще обогати още повече есенния цвят на плънката ни. Смесете сиренето с вече полуохладените зеленчуци.
Втвърденото тесто разточете на тънка кора върху набрашнен плот и изрежете кръгчета с приблизителен диаметър 10-11 см. Поставяйте във всяко от тях от плънката и прегъвайте във форма на полумесец, прищипвайки добре краищата, за да не избяга тя при печенето.
Поставете в загрята на 200 градуса фурна за около 25 минути.
Готовите емпанади напръскайте леко с вода и завийте с чиста кърпа за 7-8 минути.
Да ви е сладко!
Коментари